Γραμματεία Υπουργικού Συμβουλίου

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης αναφορικά με την προστασία και τα δικαιώματα του παιδιού








Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως έχει ανταποκριθεί σε θέματα που διαχρονικά τίθεντο από το Γραφείο της Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και αφορούν στην προστασία και τα δικαιώματα του παιδιού, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη 29 Αυγούστου 2017.
Σε δηλώσεις του σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, με αφορμή την επίδοση της έκθεσης του Γραφείου της Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Παιδιού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 28 Αυγούστου, ο κ. Νικολάου ανέφερε:
«Χθες η Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού έχει καταθέσει την έκθεσή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Θέλω να επισημάνω ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ανταποκριθεί σε μια σειρά από θέματα που έχουν τεθεί διαχρονικά από πλευράς της Επιτρόπου καθ’ όσον αφορά στην προστασία και τα δικαιώματα του παιδιού.
Έχουμε ολοκληρώσει την αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου, ούτως ώστε η άποψη του παιδιού να λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις διαδικασίες που το αφορούν, είτε αυτές είναι στο πλαίσιο της διασφάλισης του δικαιώματος της επικοινωνίας με τους γονείς ή τη γονική μέριμνα, είτε ακόμη και για οποιαδήποτε άλλη απόφαση η οποία εκδίδεται από το οικογενειακό δικαστήριο. Δηλαδή, πριν από την έκδοση της οποιασδήποτε απόφασης από το δικαστήριο, υποχρεωτικά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το ίδιο το παιδί, καθώς και το δικαίωμα του παιδιού να μην στερείται της επικοινωνίας με οποιοδήποτε από τους δύο γονείς.
Καινοτομία αποτελεί το γεγονός ότι η γονική μέριμνα θα παραχωρείται από κοινού και στους δύο γονείς και καταργείται με αυτή τη ρύθμιση η μέχρι σήμερα ισχύουσα ρύθμιση ότι η γονική μέριμνα παραχωρείται στον ένα από τους δύο γονείς, εκτός αν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η διατήρηση της επικοινωνίας του παιδιού και το ενδιαφέρον και των δύο γονέων για το ίδιο το παιδί.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο ίδιο πλαίσιο, έχει προχωρήσει με τη συμπλήρωση της νομοθεσίας για τη νεανική παραβατικότητα, παρέχοντας τη δυνατότητα στους ανήλικους παραβάτες από 14 μέχρι 18 χρονών – γιατί οι νεότερες ηλικίες δεν έχουν καταλογισμό ποινικής ευθύνης – να τυγχάνουν μιας διαφορετικής μεταχείρισης από τη δικαστική μεταχείριση. Δηλαδή, είναι μια εξωδικαστική μεταχείριση των παιδιών καθώς επίσης και οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν ενώπιον του Δικαστηρίου να είναι διαδικασίες οι οπίες να διαφοροποιούνται ουσιαστικά από τις διαδικασίες που ακολουθούνται σήμερα στα ποινικά μας δικαστήρια, διασφαλίζοντας μια παιδοκεντρική, θα έλεγα, προσέγγιση της προσπάθειας για επαναφορά του παιδιού στη νόμιμη κατάσταση.
Είναι μια καινοτομία μεγάλη, η οποία για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί, για την οποία μπορώ να πω ότι το δικό μας το δίκαιο – εκσυγχρονιζόμενο πια, συμβαδίζει μαζί με το δίκαιο που εφαρμόζουν οι σύγχρονες χώρες και ειδικότερα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Επιπρόσθετα, σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκριθεί πρόταση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να παραχωρηθεί χώρος πλησίον από το Αρχηγείο Αστυνομίας, δίπλα από το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στον Δήμο Αγλαντζιάς, ο οποίος θα αναλάβει να σχεδιάσει και να διαχειρίζεται ένα πάρκο για τα παιδιά με κινητικά προβλήματα. Αυτό το πάρκο αποτελεί μια εθελοντική προσφορά της Αστυνομίας, η οποία παραχωρεί αυτό τον χώρο.
Για τη δημιουργία αυτού του πάρκου έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια: το 85% θα προέλθει από χορηγία του ΚΟΑ και το υπόλοιπο από δωρεά του ΟΠΑΠ. Πρόκειται για μια δαπάνη περίπου των €100.000.
[Πρόκειται για
ένα πάρκο που θα βοηθήσει πάρα πολύ στην κοινωνικοποίηση αυτών των παιδιών. Είναι ένα σημαντικό μέτρο που έλειπε από τη δική μας κοινωνία. Η πολιτεία και η κυβέρνηση στοχεύει στο να μπορεί να διαμορφώσει τέτοιες θεσμικές διαδικασίες και έργα, τα οποία ουσιαστικά θα συντείνουν στην προσπάθεια να προστατεύουμε ή να παραχωρήσουμε στα παιδιά μας αυτά τα οποία δικαιούνται."









Back To Top